Wednesday, March 31, 2010

Cum sa iti dresezi cainele !?

Presupun ca iti doresti sa inveti cainele tau sa fie cat mai educat si sa execute tot felul de comenzi. Totul are un inceput. Chiar daca cainele tau pare ca nu ar prinde niciodata nimic sa stii ca nu este adevarat. Odata inceput dresajul inca de mic vei fi uimit cate lucruri interesante si ciudate poate sa invete cainele tau. Merita incercat si mai tarziu vei fi multumit caci multe din neplaceri vor disparea si vei fi din ce in ce mai mandru el. Bafta si ai grija sa fie cat mai sanatos si educat. Mai jos 5 sfaturi care ar trebui sa ale in vedere :

1. Incepe pe cat posibil dresajul de la o varsta frageda (chiar si de la 2 luni se poate incepe). Atunci cand este pui, catelul este dornic sa invete, si este mult mai usor de manevrat si "convins" sa execute comenzile pe care i le dai.

2. Fii prompt. Imediat ce catelul a executat ceva corect, recompenseaza-l (ceva ce stii ca ii place lui foarte mult). In felul acesta el va fi stimulat si v-a face asociere dintre recompensa si comanda; comenziile i se vor parea dupa un timp ceva normal si le v-a efectua foarte fericit. Atentie : recompensa se da doar atunci cand a executat comanda corect.

3. Fii consistent. Alege o comanda, si foloseste-o mereu pe aceea pentru o dresura. De exemplu nu varia "stai", "stai jos" etc, ci mergi pe o singura "constructie de cuvinte". Astfel cainele v-a stii ce doresti de la el si v-a prinde mult mai usor. Nu incerca sa il lovesti cand nu face ceea ce i-ai cerut.

4. In continuarea aceleiasi idei, alege comenzi simple, usor de priceput si retinut pentru cainele tau. De asemenea, in comanda nu folosi si numele lui, se va confuza. Nu ii spune niciodata: "stai, Dick", ci doar "stai"!

5. Incerca sa fii ingaduitor cand vine vorba de executii mai complicate, nu cere prea mult de la cainele tau din primul moment. Incerca acelasi exercitiu pe o perioada mai indelungata pentru a avea impact asupra lui. Recompenseaza-l si pentru executarea doar unei parti, ca sa stie ca este pe drumul cel bun!

6. Fii rabdatoare. Cainele nu o sa reuseasca din prima sa execute ceea ce vrei tu, dar cu perseverenta, si recompense adecvate, va ajunge sa fie maestru! La inceput va trebui sa il recompensezi de fiecare data cand executa comanda, chiar daca deja a invatat-o. Apoi o simpla lauda sau o mangaiere va fi suficienta pentru ca sa aveti un patruped multumit si mandru ca v-a facut pe plac!